Când va începe să funcționeze Agenția pentru recuperarea prejudiciilor, care va confisca averile marilor corupți

Când va începe să funcționeze Agenția pentru recuperarea prejudiciilor, care va confisca averile marilor corupți

Agenția pentru recuperarea prejudiciilor constatate prin hotărâri judecătorești ar putea începe să funcționeze de la 1 iulie, după ce proiectul va fi aprobat în Guvern și trecut prin Parlament, a declarat duminică ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la Digi24.

„Cel târziu săptămâna viitoare în Guvern să se adopte proiectul de lege, astfel încât în prima sesiune a parlamentului să fie aprobată, ca de la 1 iulie să înceapă să funcționeze”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici.

În februarie, la bilanțul Direcției Naționale Anticorupție, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a premierului Victor Ponta, șeful DNA, Codruța Kovesi, a arătat că hotărârile judecătorești definitive în cauzele DNA au inclus confiscarea a peste 310 milioane de euro, sumă care, dacă ar fi fost executată și recuperată, ar fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plătește tuturor medicilor într-un an.

Declarându-se „un aliat necondiționat” al DNA în lupta anticorupție, președintele Klaus Iohannis a arătat la acea dată spre ANAF cu observația că a recuperat doar 10% din prejudiciile aduse statului de persoane condamnate în 2014 în dosare de corupție. „Recuperarea prejudiciilor este obligatorie, nu opțională pentru autoritățile statului. Reflectă eficiența luptei anticorupției și descurajează fenomentul. Situația în prezent – 10% prejudicii recuperate de Ministeriul Finanțelor – este pur și simplu inacceptabilă. Trag un semnal de alarmă și solicit factorilor de decizie să ia în serios această problemă”, a spus președintele în februarie la ședința de bilanț a DNA.

În prezent, Oficiul Național de Prevenire a Criminalității și Cooperare pentru Recuperarea Creanțelor provenite din Infracțiuni, din cadrul Ministerului Justiției, este structura cu atribuții în acest domeniu, dar rapoartele și evaluările internaționale din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene au indicat dificultăți în activitatea de valorificare a bunurilor confiscate, deoarece competențele de management al bunurilor sechestrate sunt partajate între mai multe autorități, fără o coordonare eficientă, cu impact inclusiv asupra sumelor efectiv recuperate de către ANAF prin procedurile de valorificare.

Statistic, conform datelor furnizate de ANAF, procentul de recuperare efectivă a sumelor de bani provenind din activitatea de punere în executare a ordinelor de confiscare emise de instanțele de judecată a înregistrat o scădere accentuată în ultimii ani.

Astfel, în 2013, valoarea bunurilor sechestrate a depășit 434 milioane euro, dar cea a bunurilor efectiv confiscate conform notificărilor ANAF a fost de doar 7,6 milioane de euro.

Premierul Victor Ponta a apreciat recent că ideea conform căreia ANAF nu este performantă în recuperarea prejudiciilor, invocată la ultimul bilanț al DNA, a fost „o mică păcăleală”, el arătând că este nevoie de hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.

„Critica nu e la ANAF. Dacă ne dă instanța hotărâri definitive și irevocabile și nu se spune că sechestrul e o mașină care, în loc să valoreze 100.000 euro, valorează 5.000 euro, sigur că noi recuperăm”, a spus Ponta, la România TV.

El a confirmat totodată informația Mediafax că Guvernul va înființa o agenție specială în acest domeniu, în subordinea Ministerului Justiției.
Noua structură va fi denumită „Oficiul Național de Management al Bunurilor Sechestrate/Confiscate” și va primi avizul Guvernului până la sfârșitul lunii martie.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, la începutul lunii martie, după bilanțul DIICOT, că problema recuperării prejudiciilor este la ANAF, de aceea trebuie înființată o agenție specializată de recuperare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un prânz de 2 persoane, la o tavernă din Grecia! „Cei care vor...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
Cei care au permis CATEGORIA B nu au voie, sub nicio formă. Regula spune că...
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
În câți ani crede Elon Musk că Inteligența Artificială va depăși oamenii?
×